Vihdoinkin tuli otettua kuvat kamerasta.
8. Lisätään puoliraakaa kompostia lannan päälle. Semmoinen viitisen senttiä. Mun piti kaivella molemmista komposteista kaikki puoliraaka tähän päälle. Puoliraaka siis tarkoittaa sitä, ettei siitä ole vielä tullut multaa, vaan kompostiin laitetut jätteet on vielä jotensakin tunnistettavia. Mutta älä nyt kuitenkaan aivan raakaa kompostia laita, kyllä sen pitää olla jo kypsynyt hieman aikaa; meillä nuorin ehkä pari-kolme kuukautta vanhaa. Kuvassa näkyy seuraavan vaiheen aloitus jo, eli olen pistämässä päälle ihan multaa.
9. Viimeiseksi laitetaan kunnon kerros (10+cm) valmiin kompostimullan ja pintamaan sekoitusta. Ja valmis!
Tässä pitäisi sitten olla penkkiä ehkä noin 5-6 vuodeksi. Se hiljalleen laskehtii ja tasoittuu vuosien mittaan. Kohopenkin tekoon paras aika on syksy, jolloin se saapi olla rauhassa talven yli. Mutta saapi sen nyt näin keväisinkin tehdä.
Ekan vuoden kasveja ovat sellaiset, jotka tykkää ja tarvitsee paljon energiaa ja ravintoa. Jos tekee penkin näin keväällä, parasta siihen on laittaa kesäkurpitsaa ja kurkkua ensiksi. Toisena vuonna penkissä riittää myös paljon ravintoa, joten silloin kannattaa myös suosia vain ravinteikasta maata tarvitsevia kasveja kuten just kurpitsaa, kesäkurpitsaa, kurkkuja, kaalia, tomaattia, selleriä, purjoa. Älä istuta siihen mitään köyhemmässä maassa viihtyviä liian aikaisin, vasta kolmantena vuonna tai sen jälkeen kannattaa ajatella esim. pinaattia, salaatteja ja punajuuria. Kohopenkkiin voi myös istuttaa mansikoita 4. ja 5. vuotena. Sitten viimeinen kuudes vuosi on omistettu perunoille.
Kuudennen vuodenkin jälkeen voi penkkiä tottakai käyttää, mutta sen jälkeen kannattaa maa kuohkeuttaa ja siihen lisätä puoliraakaa kompostia ja/tai lantaa.
Kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoisin, että jos haluaa jonkun pienenkin kasvimaan tehdä, kannattaa tehdä kohopenkki, siitä on iloa vuosiksi ja se on aherruksen väärtti.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar